Volwassen hondentest - De MAG-test

Testbeschrijving

De MAG-test staat voor Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag. De test bestaat uit zestien onderdelen, bij de helft ervan is de eigenaar aanwezig. Elk onderdeel duurt exact 20 seconden en de totale test duurt 15 minuten. De test wordt afgenomen door 2 gedragskeurmeesters. De 2 gedragskeurmeesters werken naar aanleiding van hun scoreformulier de test per hond uit en baseren daarop dan hun oordeel of de hond de test al of niet heeft doorstaan.

Sinds 2003 maakt de Beauceronclub Nederland (BCN) gebruik van de MAG-test. Dit staat voor Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag.

Doel

Het doel van de MAG-test is het achterhalen van bange honden, van honden die te snel bijten en van honden die slecht met stress uit de voeten kunnen.

Waarom

Voor de BCN is het van belang dat zoveel mogelijk beaucerons deelnemen aan deze test. Beaucerons die zeer angstig en/of agressief zijn behoren niet te worden ingezet voor de fokkerij. Honden die slecht herstellen van stressvolle situaties hebben een zwaar leven en ook met deze honden moet niet worden gefokt.

Hoe zit de test eruit

De test bestaat uit 16 onderdelen. De helft met baas en de helft zonder dat de baas bij de hond is. Elke combinatie is ongeveer een kwartier in het veld. Het gedrag van de hond wordt beoordeeld door twee daartoe opgeleide keurmeesters. Er zijn twee of drie testhulpen aanwezig die de benodigde attributen bedienen. De leiding van de test is in handen van een testleider. Deze vertelt u stap voor stap wat er van u wordt verwacht en zorgt voor een juiste uitvoering van de test. U krijgt de uitslag van de hond uiteraard in uw bezit.

Video MAG-test van Gitta Caresse Living Next Door op 23 juni 2013
Video MAG-test van de reu Godard des Bergers Aventureux op 23 juni 2013

Voor wie

Voor alle beaucerons vanaf 18 maanden. Voor honden waarmee gefokt wordt is de test verplicht.

Hoe vaak

De BCN steeft ernaar twee maal per jaar een MAG-test te organiseren. Per keer is er plaats voor maximaal 10 honden. 

Waar

De MAG-test wordt gehouden op het terrein van de Duitse Herdervereniging aan de Plaggenweg 1, 3847 LD te Harderwijk. De testdag is altijd een zondag, de zaterdag is in gebruik voor de training van de Duitse Herders.

Kosten

Voor leden van de beauceronclub met een beauceron kost de deelname aan de test 50 euro. Andere deelnemers betalen 80 euro per test. De kosten bestaan grotendeels uit de huur van het terrein en de betaling van keurmeesters/testleiders en testhulpen.

Aanmelden

U kunt zich opgeven bij het secretariaat van de BCN Wendy Warrens amarene@hotmail.com, inschrijven kan met het inschrijfformulier Inschrijfformulier MAG-test (24,4 KB)

De eerstvolgende test is gepland op zondag 1 februari 2015. Bezoekers zijn ook welkom in te komen kijken, routebeschrijving (7,5 KB) . Deelnemende beaucerons dienen op de testdatum ten minste 18 maanden oud te zijn, er is geen maximumleeftijd. Ook gecastreerde en loopse beaucerons zijn welkom.