EMBARK-lezing en fokkerijoverleg

12 februari 2022 12:00 - 12 februari 2022 17:00

Zaterdagmiddag 12 februari 2022 organiseert de Beauceronclub een lezing over fokkerij. Deze middag wordt begeleid door Marjoleine Roosendaal en bestaat uit 2 delen:

  • Een presentatie over Embark
  • Discussie over de fokkerij van de Beauceron

Deze zeer toegankelijke middag is voor iedereen bedoeld die de Beauceron een warm hart toedraagt. Dus bent u eigenaar, liefhebber of fokker? In alle gevallen is dit een bijzonder interessante middag! Voor BCN-leden zijn lezing en deelnemen aan de discussie gratis. Niet BCN-leden zijn welkom bij de lezing maar betalen € 10,-. De discussiebijeenkomst is alleen voor BCN-leden.


Wilt u aanwezig zijn, meld u dan graag vooraf aan bij bestuurslid yvandesteeg@hotmail.com 


Embark

Embark is wereldleider in hondengenetica en DNA testen. De Embark testen kunnen een bijdrage leveren in de fokkerij van gezonde honden. Daarover las u in het vorige clubblad al meer. Embark biedt de mogelijkheid om de hond via DNA te testen op:

  • Ras
  • Eigenschappen
  • Gezondheid

In deze presentatie hoort u meer over de wijze van testen zoals dat wordt gedaan bij de DNA-testen van Embarkvet. Er wordt uitgelegd welke testmethode wordt gebruikt, hoe de diverse uitslagen kunnen worden geïnterpreteerd en welke resultaten wel of niet van belang zijn in de fokkerij. Ook hoort u wat er kan worden gedaan met de uitslagen, wat we van de resultaten kunnen gebruiken als Beauceronliefhebbers (en als fokkers) en hoe het toepasbaar is in de fokkerij.

Keuzes in de fokkerij

Rashonden met een stamboom, zoals een beauceron, worden alleen binnen het ras aan elkaar gepaard. Omdat lang niet alle beaucerons voor de fok worden ingezet, gebruiken we slechts een zeer klein potentieel van de populatie voor de fok. Dat is risicovol op de lange termijn en maakt een ras kwetsbaar. Hoe bepaal je wat belangrijk is voor de combinatie, voor ons ras, voor jezelf? Wat gebruik je niet en wat is nog toelaatbaar? Hoe kunnen we omgaan met ziektes die zichtbaar worden door de inteelt of lijnteelt? De discussie gaat over keuzes maken, over wel of liever niet gebruiken en over een goed inzicht in wat zinnig kan zijn en wat niet. Wie fokt moet keuzes maken. Waarop baseer je die keuzes en wat kan je erbij helpen?

Over Marjoleine

We zijn erg blij dat Marjoleine Roosendaal een presentatie wil geven over de mogelijkheden van Embark en ons wil helpen met het duiden van argumenten over de toekomst van onze fokkerij. Marjoleine heeft al vrijwel haar hele leven honden. Ze fokt af en toe een nest, showt graag en is ook keurmeester. Zij heeft haar sporen verdiend als wetenschapsjournalist, met als specialisatie fokkerij en genetica. Marjoleine is al jaren actief betrokken bij het fokkerijbeleid van rassen met kleine populaties, die door hun aantallen in de problemen komen en geeft landelijk lezingen over fokbeleid en fokkerij. Zij adviseert bij fokbeleid gericht op het verbreden van de genetische diversiteit en is zeer betrokken bij een aantal outcross-projecten. 

Start lezing: 12.30 – 14.30 uur
Start discussie: 15.00 – 17.00 uur
Inloop met koffie/thee vanaf 12 uur.

Locatie: De Camp, Bosrand 15-17, Woudenberg

Terug naar overzicht