NHAT en workshop schapenhoeden -VOL

25 juni 2022 09:00 - 25 juni 2022 18:00

Aanlegtest (NHAT) en Workshop schapenhoeden 

Zaterdag 25 juni organiseert de BCN een officiële NHAT: Natural Herding Aptitude Test met aansluitend een workshop schapenhoeden. Dit alles vindt plaats te Groede Podium en is perfect te combineren met bijvoorbeeld een weekend aan zee! 

Beauceron als kuddehond

De Beauceron is een herder en van oorsprong gefokt voor het werken bij kuddes. Hoeden is het begeleiden van een schaapskudde bij het grazen en het verplaatsen. Bij het grazen moet de herder erop toezien dat de schapen niet op akkers en velden komen welke niet door de schapen begraasd mogen worden, maar dat ze alleen daar blijven waar dat toegestaan is. Hiervoor wordt de herdershond ingezet om de grenzen te bewaken. De grenzen worden door de schaapherder aan de hond aangegeven, waarop de hond op de grenzen heen en weer loopt om te voorkomen dat de schapen daar overheen gaan. Zie het als een ‘levend’ hekwerk. Een goede kuddehond heeft een stabiel gedrag, goede gezondheid tot op hoge leeftijd, zelfbeheersing, intelligentie, doorzettingsvermogen, gehoorzaamheid, de wil om samen te werken met zijn baas en met andere honden, en natuurlijk het herdershondeninstinct: de neiging om groepen dieren bijeen te houden en er controle over uit te oefenen. 

NHAT

Om te kijken of je hond aanleg heeft voor kuddehondenwerk, kun je een Herding Instinct Test (NHAT) doen. Hierbij kijk je of je hond interesse en/of aanleg heeft. Dit is interessant voor fokkers, maar ook als je graag aan wedstrijden mee wilt gaan doen is dit een voorwaarde of misschien heb je misschien zelf boerderijdieren. De Natural Herding Aptitude Test (NHAT) bestaat uit een sociaal- en een schapendeel die beiden door een keurmeester wordt gekeurd. Na afloop van de test ontvang je een certificaat met daarop de waarnemingen van de keurmeester(s). Om deel te nemen aan de aanlegtest, de Working Test en wedstrijden moet je hond een Hondenlogboek hebben. Deze kan je aanvragen bij de Raad van Beheer. Neem je deel aan de NHAT? Vraag het logboek dan tijdig aan!

Workshop

Door je hond in direct contact te brengen met schapen, komt een natuurlijk instinct naar de oppervlakte. Om daar vervolgens ook sturing aan te kunnen geven, organiseren we aansluitend een workshop. Daar krijg je 1 op 1 training en begeleiding om je hond te leren hoeden. Deze training wordt onder andere gegeven door Hanke en Edwin van De Graaslinies. Zij geven al meer dan 10 jaar les specifiek in het hoeden met herders. Hanke is tevens keurmeester ‘Herding’.

Inschrijven

Er is ruimte voor 8 combinaties om deel te nemen aan de NHAT. Deze start om 9u in de ochtend, en zal het grootste deel van de ochtend in beslag nemen. In de middag is er ruimte voor maximaal 12 honden een workshop te volgen. Hierbij hebben de honden die deelnemen aan de NHAT voorrang.

De kosten bedragen:

NHAT:                 € 40,-

Workshop:         € 25,-

Wanneer je zowel aan de NHAT als aan de workshop deelneemt betaal je € 55,- voor de hele dag.

Heb je vragen? Neem gerust contact op met Yvet van de Steeg via yvandesteeg@hotmail.com

 

Terug naar overzicht